Naziv ideje: Varčni nastavek za sanitarne pipe s katerim prihranimo do 55 % vode

Avtor: Matjaž Pintarič
Dejavnost: Država: Slovenia Datum vpisa: 17.03.2018
Prenesi poslovni načrt

Povzetek

Voda ni samoumevna stvar voda je dobrina, zato predstavljamo varčni nastavek, ki je namenjen vgradnji v vsako pipo širine 20 mm v kuhinji in kopalnici z že obstoječim perlatorjem in omogoča do 55 % manjšo porabo vode pri iztoku iz pipe.  Z vodo varčujemo v kuhinji pri spiranju zelenjave, pri umivanju rok, pri umivanju zob ne da bi se tega zavedali.

Opis projekta (produkta, storitve)

V šoli smo ugotovili, da gre pri pitju in umivanju rok po nepotrebnem veliko pitne vode mimo nas v odtok. Izdelovali smo različne plastične nastavke z različnimi luknjicami in jih vstavljali v pipe ter opazovali tok vode in z digitalnim inšturmentom merili tudi pretok oz. porabo vode. Z preizkušanjem smo prišli do varčnega nastavka, ki je zmanjšal porabo za do 55 %, pri tem pa ohranil lep debel curek, ki smo ga želeli. Varčni nastavek smo narisali v 3D model in ga dali 3D natisniti. Po preizkušanju z različno odprtimi pipami smo v povprečju prišli do prihranka 35 %, pri najbolj odprtem ventilu pa do 55 %. Varčni nastavek so učenci nastavili v petih učilnicah po šoli, ob pipah pa so dodali tudi napis o varčnem nastavku. Uporaba se nam zdi smoterna tam, kjer je večji pretok ljudi npr., javna stranišča.

Kje/zakaj rabimo pomoč (denar, znanje, drugi resursi)

Varčni nastavek smo preizkusili v šolskih učilnicah, lahko pa bi bil uporabljen tudi drugod, kjer vodo iz pipe uporablja več ljudi.

Tveganja in izzivi realizacije (Risks and challenges)

Potrebno je testiranje varčnega nastavka v čimveč različnih okolij.

Časovnica izvedbe (Timeline)

Orodje za izdelavo varčnih nastavkov je podjetje PG Plast že izdelalo, pravtako je podjetje tudi seznanjeno z zakoni o ustrezni izbiri materiala za izdelavo izdelka, na katerega je opozorila ga. Muller iz Loške komunale.

O nas (Team)

Soustvarjalci projekta so učenci: Aljaž Bokal, Lan Kavčič, Pia Vrečko in Živa Hegel v sodelovanju s ga. Mojco Muller iz Loške Komunale in podjetjem PG Plast iz Škofja Loke.Komentarji

    Trenutno ni še nobenenga komentarja