Naziv ideje: SmokeBox - Priročna škatljica za vse tobačne potrebe

Avtor: Gabriel Jablanovec, Tina Bratkovič Kregar, David Šavron, Gresa Ndrecaj, David Gorup, Adimir Preradović-Nasufović, Gregor Gulič
Dejavnost: Država: Slovenia Datum vpisa: 14.11.2017

Povzetek

Podjetje se ukvarja z razvojem in proizvodnjo tobačnih pripomočkov, kateri rešujejo vsakdanje probleme in dajejo možnost personalizacije (potrebe po lastnem izražanju). 

Cilji podjetja so predvsem v začetni fazi pridobiti čim večje število prodajaln (in partnerstev) v Sloveniji, katere prodajajo tobačne izdelke in svoj izdelek uveljaviti na trgu kot blagovno znamko z pozitivnim mnenjem javnosti. S pomočjo tega si nato želimo preboj na evropski, kakor tudi globalni trg, pri čemer bo prodaja potekala tudi po spletu, kjer se bo lahko izdelek personaliziral glede na želje kupca.

Drugi cilji podjetja so tudi trajno zmanjševanje stroškov izdelave izdelka z samo rastjo števila proizvodov, kakor tudi skrb za zadovoljstvo uporabnikov z spremljanjem trendov in njihovega "feedbacka". Glede na potencial izdelka in prve preračune si želimo doseči stabilno rast dobička od prodaje, kateri bi v prvem letu lahko dosegal 160%, v drugem pa kar 180%, pri tem pa stroški proizvoda upadali v drugem letu za 33%, v tretjem pa za nadaljnih 18%.

Podjetje vidi tržno priložnost v sami praktičnosti in rešitvah, katere izdelek nudi, pri čemer gre upoštevati, da trenutno podobnega izdelka ni na trgu oziroma imajo manj funkcionalnosti in nudijo le nekatere rešitve. Strategija podjetja je v začetni fazi izdaja osnovnega izdelka, kateri bo prikazoval svojo praktičnost in funkcionalnosti, kateri bodo podlaga za spoznavanje izdelka z javnostjo. Nato bo sledila sprememba strategije v vrednost za kupca, pri čemer bomo omogočali personalizacijo izdelka (glede na obliko, velikost, material, natis,...), hkrati pa omogočali uporabnikom izražanje svojega mnenja in potencialnega sodelovanja na področju razvoja in personalizacije samih dodatkov ali izdelka, v primeru zaznanega interesa. Ključni dejavniki za uspeh so predvsem sami uporabniki z njihovim zadovoljstvom in povratnimi informacijami. Drugi ključni dejavniki so tudi raba kvalitetnejših materialov za izdelavo izdelka, kakor tudi samo sodelovanje z partnerji v podobni poslovni panogi.

Tržna raziskava je pokazala, da podobnih izdelkov v Sloveniji ni oziroma so manj funkcionalni ali pa so drugega namena. Glede na anketirane uporabnike tobačnih izdelkov smo pridobili zanimanje v izdelek in samo uporabo v skoraj polnem številu anketiranih, kateri so bili targetirani kot uporabniki tobaka (in ne cigaret ali elektronskih cigaret). Svoj izdelek želimo predstaviti predvsem z močjo spletne prodaje in prodaje v prodajalnah z tobačnimi izdelki, kakor tudi samo oglaševanje. V začetni fazi podjetja bomo zaposlovali le minimalno število oseb potrebnih za uspešno izvedbo poslovnega procesa, v katerega vključujemo skladiščenje, administracija/logistika, poslovodenje in marketing. Glede na finančni načrt predvidevamo potrebo sredstev za uspešen zagon posla v višini med 15.000 in 45.000 evri, kateri bi bili v večini pridobljeni s pomočjo "crowndfundinga". Glede na prve izračune predvidevamo pričakovano prodajo za prvo leto v višini približno 21.ooo izdelkov, kar predstavlja 210.000 evrov dobička od prodaje. Za drugo leto je predvideno število okoli 54.000 izdelkov z dobičkom 540.000 evrov, v tretjem letu pa 152.000 izdelkov z 1.52 milijona evri dobička.

 

 

Opis projekta (produkta, storitve)

SmokeBox je priročna škatljica, katera izniči vsakdanje težave ob uporabi tobačnih izdelkov. Izdelek nudi varno shranjevanje tobaka, papirja za zvijanje (rizle), filtrov, kakor tudi dodatne funkcionalnosti, kot so drsljiva podlaga za pomoč pri izdelavi cigaret in preprečevanju drobljenja po prostoru, integriranega odpirača za steklenice in po možnosti tudi vgrajenih različnih vrst vžigalnikov. Izdelek je predvsem praktične narave, saj preprečuje izgubo tobačnih izdelkov, poškodovanje le-teh in nudi varnost pri shranjevanju, saj je izdelek vodoodporen. Škatljica je lahko v celoti personalizirana glede na uporabnika (oblika, napis, velikost, prostornina, material izdelave,..) s katerim omogočamo uporabnikom potrebo po lastnem izražanju.

Kje/zakaj rabimo pomoč (denar, znanje, drugi resursi)

Ključna potreba (pomoč)  je po finančnih sredstvih, še predvsem v začetni fazi, saj je potreba po oglaševanju, vzpostavljanju partnerstev in sami izdelavi velikega obsega, kateri pa je ključen za zagon poslovne ideje.

Tveganja in izzivi realizacije (Risks and challenges)

Tveganja predstavlja predvsem sam vstop v trg, saj je potrebna sprememba uporabnikovih navad ob uporabi tobačnih izdelkov. Menimo, da s pravilnim pristopom k načinom prodaje in promociji lahko razširimo svojo eksistenco in se uveljavimo na trgu.Komentarji

    Trenutno ni še nobenenga komentarja